Jørn Askholm (JAS)

For mig personligt giver det mig langt mere at være instruktør end at arbejde som pilot. Man bliver holdt skarp hele tiden, fordi man virkelig bliver nødt til at sætte sig ind i tingene, når man skal lære fra sig. Samtidig er det en stor tilfredsstillelse at få en elev ind, som slet ikke kan noget, og så aflevere vedkommende fuldt flyvefærdig 2½ år senere, hvor han eller hun kan det hele.

Da jeg startede Billund Air Center i 1990, var det som en hobby ved siden af mit arbejde med ambulanceflyvning. Jeg havde instrueret på en anden flyveskole i flere år og ville gerne blive ved med det, ved siden af mit arbejde med ambulanceflyvning, men skolen blev hurtigt så stor en succes, at jeg sagde det andet arbejde op for at beskæftige mig fuldtids med arbejdet som instruktør.

Jeg er selvfølgelig stolt af skolen her og af at have uddannet så mange dygtige piloter igennem årene. Vi har nogle solide værdier, som vi har holdt fast i hele vejen igennem, og som smitter af på den ånd, der er her på stedet. For eksempel har vi aldrig haft brug for at låne penge, men har købt alt kontant, efterhånden som vi har fået råd til det. Det giver en stabilitet og en tryghed, som jeg tror, både ansatte og elever mærker og er glade for.

Jeg blev selv uddannet pilot i starten af 1980’erne, og ret hurtigt derefter videreuddannede jeg mig til flight instructor. Pengene til uddannelsen tjente jeg blandt andet ved at arbejde for en entreprenør i Saudi Arabien, Grønland og Angola, og jeg har også arbejdet på en boreplatform i Nordsøen. Det er pengene fra de år, der har gjort det muligt at etablere Billund Air Center.

Som pilot har jeg tidligere både fløjet taxi- og ambulancefly, men det er arbejdet som instruktør, der har givet mig allermest. Jeg kan især godt lide, at man som instruktør kommer til at snakke med en masse mennesker. Det er en speciel måde at være pilot på, for her skal man kunne videregive et budskab på en måde, der giver mening for den enkelte elev – det er der en stor tilfredsstillelse i. Siden starten af 90’erne har jeg ikke lavet andet, og det er også dét, jeg har tænkt mig at fortsætte med resten af mit arbejdsliv.