Michael Olsen & Jacob Nordgarden – 2 tidligere BAC-elever

Oprindelig er jeg uddannet jagerpilot fra Flyvevåbnet, men da min kontrakt udløb med militæret, og jeg efterfølgende havde arbejdet i tre år som softwareudvikler, tog jeg en konvertering fra militær til civil hos Billund Air Center. Det krævede kun nogle få flyvetimer og et par kurser i natflyvning og radiokommunikation, så det var hurtigt klaret.

Jeg havde hørt, at Billund Air Center var det rigtige sted at gå hen, når man skulle have en konvertering, og da jeg kontaktede dem, fik jeg bekræftet, at de havde helt styr på, hvad der skulle til. Det var meget betryggende og betød også, at dér turde jeg godt lægge mine penge. Jeg har i det hele taget kun godt at sige om min korte tid på skolen. De hiver et solidt produkt op af tasken, og man kan mærke, at det her er noget, de laver til hverdag. Samtidig er det nogle behagelige mennesker at være sammen med.

Da jeg havde fået konverteringen, gik der kun nogle få dage, før jeg fik job hos Cimber, og senere arbejdede jeg for ExcecuJet i nogle år. Det er et firma, der driver store forretningsfly for private kunder rundt om i verden. På den måde arbejdede jeg fem år i Ukraine, hvor jeg sammen med en anden tidligere kollega fra Cimber var med til at starte det hele op. Vi fløj to splinternye fly hjem fra Canada og var indkvarteret på fine hoteller, så vi kunne stå til rådighed for ham, vi fløj for. Det var en spændende tid, men på et tidspunkt trængte jeg til at prøve noget nyt og komme hjem til min familie i Danmark.

I dag har jeg et fantastisk arbejde hos NorthFlying i Aalborg. Her er der aldrig to dage, der er ens, og det trives jeg rigtig godt med. Vi har små taxafly, som forretningsfolk typisk booker sig ind på, men vi flyver også med patienter og organer for Rigshospitalet og Skejby Hospital. Med den type arbejde kan man blive ringet op midt om natten, fordi det bare handler om at komme af sted i en fart. Der er ingen rutineprægede opgaver, og sådan foretrækker jeg at arbejde i dag, men jeg har været glad for alle de jobs, jeg har haft.

At jeg har prøvet så mange forskellige ting betyder, at jeg har fået en hel masse erfaring, jeg kan trække på. Det ser jeg som en stor fordel. Og så kan jeg godt lide, at jeg har en spændende og afvekslende hverdag, samtidig med at jeg kan lægge arbejdet fra mig, når jeg har fri. Som pilot er dit arbejde jo gjort, når du går hjem. Det er en stor tilfredsstillelse.

Jacob Nordgarden

At arbejde som pilot er hamrende sjovt! De sidste ti år har jeg arbejdet for North Flying i Aalborg, og der er ingen dage, der er ens. Vi flyver meget med VIP-kunder, for eksempel ministre, filmstjerner, musikere eller medlemmer af kongehuset, og vi kommer vidt omkring, når de skal rundt i verden. Derudover har vi en del ambulanceflyvning. Det er typisk folk, som er meget syge, og som skal hentes hjem på en rejseforsikring. Men vi flyver også almindelige ruteflyvninger og fragtflyvninger – vi laver sådan set det hele.

Det underligste, jeg nogensinde har fløjet med, var 56 levende grise, der skulle fragtes ned et sted i Sydtyskland. Det var nogle meget fornemme racegrise til avl, så de fik en fin behandling! Jeg har også engang fløjet 10.000 kalkunkyllinger fra England og ud midt i Rusland, så man må sige, at min hverdag er meget afvekslende. Det er ikke usædvanligt at gå derhjemme med en telefonvagt om morgenen og tro, det skal være en stille dag, og så ender jeg med at sidde og spise aftensmad i Kosovo.

Det har altid ligget i kortene, at jeg skulle blive pilot. Min far havde sin egen flyvemaskine og fløj privat, så det er vel lidt ligesom med drenge, der har set deres far gå og rode med gamle biler. Jeg blev færdig med min uddannelse fra Billund Air Center i 2001, lige efter 11. september, og der var ingen jobs at få nogen steder. Derfor gik der et par år, hvor jeg lavede alt muligt mærkeligt, bare for at få timer.

Jeg fløj blandt andet rundflyvninger med tyske turister i Lemvig, og jeg arbejdede også for en virksomhed i Vendsyssel, hvor ejeren var vild med flyvemaskiner og gerne ville have, at hans ansatte kunne blive fløjet rundt. Derudover var jeg med på det allerførste hold af instruktører, der blev uddannet fra Billund Air Center, og derfor kunne jeg også arbejde som instruktør i forskellige sammenhænge.

Når jeg tænker tilbage på min egen tid som elev på Billund Air Center, er det gode minder, der dukker frem. Folkene dernede er virkelig kompetente og flinke, og derfor er det et rigtig rart sted at være. Man bliver motiveret på en god måde, og instruktørerne er altid klar til at hjælpe én. Samtidig er der styr på tingene, og min uddannelse har kørt fuldstændig snorlige. De ansatte holder det, de lover, og i det hele taget er Billund Air Center bare et fantastisk sted!

Michael Olsen